Mam od pewnego czasu garnek żeliwny w pięknym kobaltowym kolorze. Przyjechał do mnie z daleka, bo aż z Salzburga, przywieziony z poświęceniem przez Karolinę. Poświęcenie było potrzebne do dźwigania 3-kilogramowego ciężaru przez pół Europy. Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Marzyłam o nim od czasu, kiedy natknęłam się na filmiki pokazujące pieczenie chleba bez wyrabiania ciasta – tzw. „No-knead bread method” którą spopularyzował Jim Lahey – nowojorski piekarz. Cała idea jest bardzo prosta – każdy może upiec chleb bez wysiłku. Wystarczy trochę czasu i żeliwne naczynie z przykrywką które sprawia, że chleb wyrasta pięknie, ma chrupiącą skórkę, odpowiednio wilgotne i sprężyste wnętrze.

Chleb upieczony w żeliwnym garnku

Chleb upieczony w żeliwnym garnku

Po prostu wygląda „rustykalnie” jak chleby z naszego dzieciństwa. Przy tym wszystkim nie wymaga żadnego pracochłonnego wyrabiania i umiejętności szefa kuchni. Najprostsze chleby można zrobić tylko z mąki, wody, drożdży i soli, ale oczywiście można zrobić własne wariacje na temat. Oto moja najnowsza wersja chlebka:

 

Zaczyn:

100g letniej wody

100g mąki żytniej

120g zakwasu

 

Ciasto:

Cały zaczyn

250ml wody

Rustykalne śniadanie

Rustykalne śniadanie

0,5 szklanki płatków owsianych

100g mąki graham lub razowej

50g mąki żytniej

200g mąki pszennej chlebowej lub poznańskiej

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju

0,5 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka nasion słonecznika

Opcjonalnie:

0,5-1 łyżeczka drożdży suszonych (dla pewności)

0,5 łyżki słodu jęczmiennego (nie musi być, choć dodaje smaku i zapachu)

 

Wykonanie:

  1. Nastawić zaczyn – wymieszać składniki i zostawić pod przykryciem, w cieple na ok.8 godz. Najlepiej nastawić wieczorem i piec rano, lub nastawić rano i piec wieczorem.
  2. Po tym czasie wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodatkowe drożdże dodaję, gdy mój zakwas jest jeszcze młody, lub gdy się spieszę, czy z innych powodów bardzo mi zależy żeby chleb szybciej i pewniej wyrósł.
  3. Wymieszać ciasto – jest dość luźne, ale szkodzi. Nie należy przesadzić z ilością wody.
  4. Po wymieszaniu formujemy bochenek składając ciasto w kopertę i kładąc złączeniem do dołu na papierze posypanym mąką lub kuchennej ściereczce również posypanej mąką. Odstawiamy na ok.1h pod przykryciem, w ciepłym miejscu (max.35stopni)aż podrośnie. Ja zostawiam w przykrytej misce wyłożonej papierem.
  5. Garnek żeliwny wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przez ok.45-60 min. w temperaturze 200C. (Niektórzy radzą temperaturę 220C – myślę, że to zależy od piekarnika)

    Chleb z płatkami owsianymi

    Chleb z płatkami owsianymi

  6. Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość wkładamy je do nagrzanego garnka (UWAGA – GORĄCY!). Możemy dno garnka posypać płatkami owsianymi, lub mąką, jeśli boimy się, że chlebek „przyklei” się do dna, ale nie ma takiej potrzeby. Nie smarujemy garnka niczym, ani nie posypujemy. W ostateczności można wkładać chleb razem z papierem, na którym leżał – początkowo tak robiłam. Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy pod przykryciem 20min. następnie odkrywamy pokrywkę i pieczemy 30-35min. Po tym czasie wyjmujemy z garnka i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.  Garnka nie musimy wcale myć. Jest czysty – wystarczy przetrzeć suchą ściereczką.
Smaczny chleb, wiosna, kwiaty - czego chcieć więcej?

Smaczny chleb, wiosna, kwiaty – czego chcieć więcej?

P.s.: Na tym blogu znalazłam poradę, żeby garnek nagrzać do wyższej temperatury i piec krócej. Obecnie nagrzewam garnek do 250 stopni i piekę chleb 30 min. pod przykrywką i 10-15 min. w odkrytym garnku. Dzięki temu skórka jest nie tak gruba i chrupiąca.