Jeśli chcesz upiec chleb na zakwasie z automatu do pieczenia to dobrze trafiłeś. Znajdziesz gotowy i sprawdzony przepis. Możesz go wykorzystać również jeśli nie dysponujesz taką maszyną.

Zaczyn:

100g letniej wody

100g mąki żytniej (typ 720)

120g zakwasu

Ciasto:

Zaczyn

250-270ml wody

400g mąki (np. 100g razowej, 100g żytniej (typ 720), 200g pszennej chlebowej lub poznańskiej)

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

 

Opcjonalnie:

0,5-1 łyżeczka drożdży suszonych (dla pewności)

Dowolne dodatki: zioła, suszone pomidory, słonecznik, nasiona dyni lub siemię lniane

 

Chleb na zakwasie zrobiony własnoręcznie:

zaczyn

zaczyn

1.Nastawić zaczyn – wymieszać składniki i zostawić pod przykryciem, w cieple na ok.8 godz.

 

 

 

 

 

 

 

zaczyn po 8godzinach wyrastania

zaczyn po 8godzinach wyrastania

2.Po tym czasie wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodatkowe drożdże dodawałam, gdy mój zakwas był jeszcze młody, lub gdy się spieszę, czy z innych powodów bardzo mi zależy żeby chleb szybciej i pewniej wyrósł.

 

 

 

 

 

 

wyrabianie ciasta

wyrabianie ciasta

3.Wyrobić ciasto – jest dość luźne, ale to nie szkodzi. Im bardziej „luźne” ciasto – tym wilgotniejszy chleb. Nie należy jednak przesadzić z „luźnością”.

 

 

 

 

 

 

 

pierwsze wyrastanie

pierwsze wyrastanie

4.Po wyrobieniu odstawiamy na ok.1h w przykrytej misce wysmarowanej olejem, w ciepłym miejscu (max.35C)aż podrośnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

dodajemy nasiona

dodajemy nasiona

5.Potem znów wyrabiamy, dodajemy wybrane dodatki typu: nasiona, suszone pomidory, zioła i wkładamy do foremki.

 

 

 

 

 

 

 

drugie wyrastanie

drugie wyrastanie

6.Odstawiamy do drugiego wyrastania na ok.2-2,5h (aż podwoi objętość)

 

 

 

 

 

 

 

upieczony chleb

upieczony chleb

7.Gdy podwoi objętość nacinamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 230C. Tuż przed włożeniem foremki spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy 15min. w temperaturze 230C, następnie na chwilkę uchylamy drzwiczki aby wypuścić parę i zmniejszamy temperaturę do 200C. w tej temperaturze pieczemy ok. 45min.

 

 

 

 

 

Chleb na zakwasie z automatu:

Chleb na zakwasie z automatu

Chleb na zakwasie z automatu

  1.  Zaczyn nastawiam w misce mieszając składniki i odstawiając pod przykryciem, w cieple na ok.8 godz.
  2. Po tym czasie odmierzam do naczynia wszystkie produkty (najpierw płynne, sól z dala od zakwasu) i nastawiam program DOUGH – czyli wyrabianie ciasta – u mnie trwa 1h.50min.
  3. W czasie drugiego mieszania dodaję wybrane dodatki, jak np. słonecznik, nasiona dyni, siemię lniane, czy wybrane zioła.
  4. W odpowiednim czasie (po skończeniu trzeciego, krótkiego mieszania) wyjmuję mieszadła, wyrównując przy okazji powierzchnię chleba i posypuję np. makiem.
  5. Po skończeniu programu DOUGH automat informuje mnie sygnałem dźwiękowym. Sprawdzam wtedy stopień wyrośnięcia ciasta. Jeśli jeszcze nie podwoiło objętości – nastawiam sobie minutnik np. co 10 min. i czekam do skutku sprawdzając co jakiś czas czy ciasto już jest gotowe do pieczenia.
  6. Gdy uznam, że już przyszła pora pieczenia – włączam program BAKE (pieczenie) który trwa u mnie 1h. Po tym czasie chleb jest pyszny i upieczony. Trzeba tylko poczekać, aż przestygnie.
    To najtrudniejsza część 😉

Jak widzisz da się upiec smaczny chleb na zakwasie z automatu i choć pieczony w tradycyjnym piecu nie ma sobie równych, to ten zaproponowany przeze mnie jest świetną alternatywą dla zapracowanych smakoszy.

Potem zostaje już tylko smakowanie kanapek z pysznym dżemem, suszonymi pomidorami lub wędliną i adżiką.

Chleb na zakwasie z automatu - kanapki z dżemem jeżynowym z goździkami i cynamonem

Chleb na zakwasie z automatu – kanapki z dżemem jeżynowym z goździkami i cynamonem