Szukając przepisu na domowe pieczywo zobaczyłam smakowicie wyglądające bułeczki zrobione przez Violę. Spróbowałam je zrobić odrobinę modyfikując ilość soli i przyznaję – zachwyciły mnie. Są pachnące, pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Z podanych proporcji wyszło mi 11 bułeczek i jeden warkocz.
Składniki:
300ml letniej wody
500g mąki pszennej
50g masła
1 opakowanie (7g) drożdży instant
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Wszystkie produkty wsypać do miski i wymieszać. Przełożyć ciasto na blat i wyrobić aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Włożyć do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosło (ok.10min.) Po tym czasie ciasto wyłożyć znów na blat i ponownie wyrobić. Podzielić ciasto na kawałki z których formujemy bułeczki, warkocze czy ślimaczki.
Po uformowaniu układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów gdyż pieczywo będzie rosnąć. Przykrywamy całość kuchennym ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia 30-40min. W tym czasie włączamy piekarnik nagrzewając go do 180C. Podrośnięte bułeczki smarujemy lekko wodą i wkładamy do pieca.
Pieczemy 20-30min. w temperaturze 180C. Studzimy na kratce. Przepyszne z dżemem lub wędliną.
Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba czyli „maszynistów” (do których i ja się zaliczam) :
Wkładamy wszystkie produkty do pojemnika maszyny zaczynając oczywiście od wody. Nastawiamy program wyrabiania ciasta „dough” i pozwalamy maszynie dwukrotnie wyrobić ciasto. Po drugim mieszaniu wyjmujemy ciasto na blat i formujemy bułeczki. Dalej postępujemy tak jak przy ręcznym wyrabianiu ciasta.
Smacznego! 🙂
Wyglądają pięknie. Smakują na pewno też świetnie.
Smakowały – w czasie przeszłym 🙂
Jakoś bardzo szybko znikły.
rzeczywiście bardzo apetyczne!Dziękujemy za zdjęcie i zapraszamy do naszego wiosennego konkursu 🙂