Bardzo lubię jeść serniki. Z dobrą kawą smakują najlepiej. Sernik niedzielny jest smakowitą propozycją na leniwy, niedzielny podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki krupczatki
10 dkg masła lub masła roślinnego
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
1 kopiasta łyżka cukru pudru
Masa serowa:
1,30kg sera
0,5 kostki masła lub „Kasi”/ ew.1 łyżka oleju
Do 1,5 szkl. cukru
Olejek śmietankowy (lub waniliowy)
3 budynie (nieugotowane)
2,5 szkl. mleka
Do 13 jajek (białka ubić) – może być 5-10
Wykonanie:
Składniki ciasta wyrabiamy w malakserze. Gdy się połączą w jednolitą masę formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
Przechłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód foremki, nakłuwamy w kilku miejscach i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10-12 min. Placek powinien się delikatnie zrumienić.
Przygotowujemy masę serową. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka, budyń, ser zmielony, olejek i mleko. Uważamy z dodawaniem mleka, żeby masa nie była zbyt rzadka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Pieczemy 1godz. w temperaturze 180C
Koleżanka od której dostałam ten przepis, zrobiła sernik na bazie herbatników i też był pyszny.
Najnowsze komentarze