Szukając przepisu na domowe pieczywo zobaczyłam smakowicie wyglądające bułeczki zrobione przez Violę. Spróbowałam je zrobić odrobinę modyfikując ilość soli i przyznaję – zachwyciły mnie. Są pachnące, pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Z podanych proporcji wyszło mi 11 bułeczek i jeden warkocz.

Bułeczki

Bułeczki

Składniki:

300ml letniej wody

500g mąki pszennej

50g masła

1 opakowanie (7g) drożdży instant

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Wszystkie produkty wsypać do miski i wymieszać. Przełożyć ciasto na blat i wyrobić aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Włożyć do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce żeby podrosło (ok.10min.) Po tym czasie ciasto wyłożyć znów na blat i ponownie wyrobić. Podzielić ciasto na kawałki z których formujemy bułeczki, warkocze czy ślimaczki.

Po uformowaniu układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów gdyż pieczywo będzie rosnąć. Przykrywamy całość kuchennym ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia 30-40min. W tym czasie włączamy piekarnik nagrzewając go do 180C. Podrośnięte bułeczki smarujemy lekko wodą i wkładamy do pieca.

Pieczemy 20-30min. w temperaturze 180C. Studzimy na kratce. Przepyszne z dżemem lub wędliną.

Bułeczki

Bułeczki

Dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba czyli “maszynistów” (do których i ja się zaliczam) :

Wkładamy wszystkie produkty do pojemnika maszyny zaczynając oczywiście od wody. Nastawiamy program wyrabiania ciasta „dough” i pozwalamy maszynie dwukrotnie wyrobić ciasto. Po drugim mieszaniu wyjmujemy ciasto na blat i formujemy bułeczki. Dalej postępujemy tak jak przy ręcznym wyrabianiu ciasta.

Propozycja podania: bułeczki z masłem i dżemem jeżynowym, lub...

Propozycja podania: bułeczki z masłem i dżemem jeżynowym, lub…

... lub z wędliną, pomidorkiem i ogórkiem.


… lub z wędliną, pomidorkiem i ogórkiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego! 🙂