Cynamonowy odrywaniec jest bardzo efektownym ciastem drożdżowym. Pięknie wygląda, wspaniale smakuje, a zapach jaki roztacza jest wprost urzekający.

Dlaczego nazwałam go ciastem dla przyjaciół?

cynamonowy odrywaniec

Cynamonowy odrywaniec

Ponieważ jego forma zachęca do odrywania kromek palcami, a przyznacie sami, że nie jest to zbyt elegancki sposób jedzenia. Do przyjęcia tylko wśród bliskich nam ludzi, przy których nie musimy ściśle trzymać się etykiety. Bo oczywiście któż inny wybaczyłby nam rozrywanie rekami ciasta i oblizywanie palców?

cynamonowy odrywaniec

Cynamonowy odrywaniec – propozycja na letni i nie tylko letni podwieczorek

Cynamonowy odrywaniec –
ciasto drożdżowe

Ciasto:

400g mąki pszennej
100g cukru
150-200ml mleka
2 jajka
60g roztopionego masła
7g drożdży instant/lub 14g drożdży zwykłych

Masa:

4 łyżki masła
½ – ¾ szkl. cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszać je, wyrobić i zostawić w cieple, pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyjąć na stolnicę, wyrobić ponownie, rozwałkować w prostokąt 30x50cm. Posmarować roztopionym, ale nie gorącym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Pokroić na 6 pasków wzdłuż krótszego boku, nałożyć paski na siebie. Ułożony stos pasków przekroić w poprzek na 6 części – w kwadraty. Ustawić pionowo w foremce, niezbyt ściśle gdyż urosną. Pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180C. Piec 30-35min. do zrumienienia wierzchu. Sprawdzić czy spód upieczony.

Aż mi się zamarzyło leniwe, letnie popołudnie…