Przednówek zagościł w mojej spiżarni. Kończą się zapasy przetworów. Co smakowitsze przysmaki wyjedzone. Nawet te zazwyczaj mniej kochane cieszą się nagłym powodzeniem. Wszyscy natrętnie dopytują, czy nie zachomikowałam gdzieś jeszcze w jakiejś tajnej skrytce choć kilku słoiczków. A może jednak choć jeden…? A może zrobiłabyś nowe….?

I jak tu takim wytłumaczyć, że nie mam. Nie schowałam. Nie zrobię teraz nowych. Trzeba czekać na świeże warzywa i owoce aż do lata. Taaaaaak długo. A tymczasem przeglądam przepisy, planuję nowości. Pomyślałam, że moje przetwory zasługują na nowe etykiety. Zawsze opisuję dokładnie zawartość i rok wykonania przetworów. To pomaga uniknąć pomyłek i niejasności. Poza tym słoiczek z własnoręcznie zrobionym przysmakiem, na dodatek tak pięknie ozdobiony, może być miłym i niezobowiązującym upominkiem.

Adżika świętokrzyska

Adżika świętokrzyska

Do tej pory korzystałam z etykiet ze stron oferujących darmowe grafiki. Mają tam wiele ciekawych darmowych wzorów, do wykorzystania w domu. Postanowiłam opracować proste wzory i szablony na własny użytek. Co z tej zabawy wyszło możecie zobaczyć poniżej. Te które widzicie nie są jakoś bardzo skomplikowane. Można je pobrać i wydrukować na domowej drukarce.

Ramki koloroweRamki czarno-białe

Kiedyś drukowałam na papierze samoprzylepnym, ale pewnego razu zabrakło mi go. Cóż było robić? Wydrukowałam na zwykłym papierze i przykleiłam do słoiczków baaaaardzo gęstym krochmalem jak klejem. Ten sposób okazał się tak łatwy i tani, że stosuję go do dziś. Szybko i łatwo się go robi, łatwo i bez śladów zmywa słoiki w następnym roku. Nie mam problemów ze śladami po kleju.

 

Przepis na etykiety na słoiki z przetworami czy przyprawami

Papier do ksero

Wzór etykiet

Nożyczki

0,5-1łyżeczka mąki kartoflanej (ziemniaczanej)

Ok.0,5 szklanki wrzątku

Pędzelek

 

Wybieramy dowolny wzór etykiety, dodajemy nazwy przetworów i rok przygotowania i drukujemy.

Przygotowujemy krochmal: 0,5-1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszamy w odrobinie zimnej wody. Dolewamy wrzątek cały czas mieszając. Całość ma być dosyć gęsta – jak galareta. Zostawiamy do przestygnięcia.

Wycinamy pojedyncze etykiety. Smarujemy na odwrocie chłodnym krochmalem i przyklejamy do słoika.

Gotowe!
I już możemy cieszyć się słoiczkiem pysznego dżemu brzoskwiniowego, domowymi ogórkami czy adżiką. Na dodatek nasza spiżarnia nabiera bardzo eleganckiego wyglądu.

PICT0036a

Wspomnienie lata