Lato to sezon na młodziutkie cukinie. Można je grillować, dodawać do sosów lub sałatek lub też zrobić przepyszne placuszki cukiniowe. Ci, którzy znają cukinię tylko w postaci rozgotowanego wypełniacza sosów, pozbawionego smaku i „ciapciatego” powinni koniecznie spróbować tych placuszków. Są naprawdę REWELACYJNE. Przekonają chyba wszystkich niedowiarków.

Placki z cukinii

Zielone dodatki

Zielone dodatki

2 szkl. mąki

3 jaja

Ok.1,5 szkl. mleka

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 dag cukinii (1 średniej wielkości)

Pęczek dymki lub szczypiorku

Pęczek koperku

Por

Olej do smażenia

Odrobina cukru, sól, pieprz

 

Wykonanie:

Wymieszać mleko, jaja, mąkę, proszek do pieczenia z przyprawami. Por pokroić na cienkie półplasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać wszystko razem. Smażyć na złoto małe placki. Podawać od razu na gorąco z dowolną surówką lub z gęstą śmietaną, albo w nieco lżejszej wersji z jogurtem greckim.

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Można też zrobić placki z cukinii bez dodatku proszku do pieczenia. Wyjdą równie smaczne, choć mniej puchate i chrupiące. Są za to lepsze dla osób nie tolerujących chemii w żywności. Nie łudźcie się, że to dietetyczne danie – jest smażone na oleju i zawiera białą mąkę. Jest jednak pyszną przekąską, grzechu wartą. Jeśli nie jadamy tak na co dzień, tylko od czasu do czasu – to myślę, że nic złego się nie dzieje. Na tym polega uroda życia – na czerpaniu przyjemności z małych rzeczy, byle nie w nadmiarze 😉