Lubię kasze w różnej postaci. Kiedy zobaczyłam placuszki z kaszy gryczanej wiedziałam, że spróbuję je zrobić. Kapitalne jako przegryzka, są też ciekawym pomysłem na zagospodarowanie kaszy pozostałej z obiadu. Przepis na nie znalazłam tu.

Składniki :Placuszki z kaszy gryczanej z szynką i rzodkiewką

1 woreczek kaszy gryczanej prażonej

1 jajko

3 łyżki mąki

szczypta soli i pieprzu

trochę gęstej śmietany

łosoś, szynka lub cokolwiek mamy w lodówce

 Wykonanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do niej jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy małe placuszki i smażymy na złoto. Podajemy z kleksem ze śmietany – im gęstsza tym lepiej, oraz dodajemy wybrane dodatki. Ja dodałam szynkę oraz łososia.

Propozycja podania

Propozycja podania

Proste i zaskakująco dobre.