Sezon na przetwory z ogórków i cukinii uważam za rozpoczęty. Proponuję sałatkę której głównymi składnikami są ogórki i cukinia, a która jest zaskakująco aromatyczna i smaczna. Dostałam kiedyś od sąsiadki siatkę ogórków i cukinii razem z tym przepisem i przykazaniem zrobienia tej sałatki. Nie byłam zbytnio przekonana do takiego połączenia smaków, ale jak mus – to mus. Nie było wyjścia, zabrałam się do pracy. Już w trakcie robienia kuszący zapach rozsnuł się po całym domu. Gotowa sałatka ogórkowo-cukiniowa okazała się prawdziwym hitem zimowych obiadów. Tak się do niej przyzwyczailiśmy, że stała się taka „zwyczajna”. Dopiero ostatnio zachwyt osoby obdarowanej słoiczkiem sałatki przypomniał mi te pierwsze wrażenia.
Sałatka ogórkowo-cukiniowa
Składniki:
2 kg ogórków
2 kg cukinii
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
3 łyżki natki z pietruszki
ziarna pieprzu
Zalewa:
5 łyżek cukru
3 łyżki soli
1 szkl. octu
1 szkl. oleju
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Cukinię pozbawić pestek. Ogórki i cukinię obrać ze skórki. Poszatkować w plasterki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce na wiórki, cebulę i natkę pietruszki pokroić drobno.
- W dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki.
- Zagotować zalewę dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wlać zalewę do przygotowanych warzyw, wymieszać i nakładać do słoiczków.
- Do każdego słoiczka dodać kilka ziarenek pieprzu
(ja daję 3-4 ziarnka na słoiczek po dżemie 300ml). - Pasteryzować ok.10 min.
Sałatka ogórkowo-cukiniowa jest idealna w połączeniu z ziemniakami i kotletem lub gotowanym mięsem. Dodaje charakteru zimowym obiadom.
Najnowsze komentarze