Bardzo lubię jeść serniki. Z dobrą kawą smakują najlepiej. Sernik niedzielny jest smakowitą propozycją na leniwy, niedzielny podwieczorek.

Składniki:

Sernik na niedzielny podwieczorek

Sernik na niedzielny podwieczorek

Ciasto:

30 dkg mąki krupczatki

10 dkg masła lub masła roślinnego

0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%

2 żółtka

1 kopiasta łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

1,30kg sera

Produkty do masy serowej

Produkty do masy serowej

0,5 kostki masła lub „Kasi”/ ew.1 łyżka oleju

Do 1,5 szkl. cukru

Olejek śmietankowy (lub waniliowy)

3 budynie (nieugotowane)

2,5 szkl. mleka

Do 13 jajek (białka ubić) – może być 5-10

 

Wykonanie:

Składniki ciasta wyrabiamy w malakserze. Gdy się połączą w jednolitą masę formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.

Przechłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód foremki, nakłuwamy w kilku miejscach i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10-12 min. Placek powinien się delikatnie zrumienić.

Przygotowujemy masę serową. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka, budyń, ser zmielony, olejek i mleko. Uważamy z dodawaniem mleka, żeby masa nie była zbyt rzadka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Pieczemy 1godz. w temperaturze 180C

Małe co-nieco

Małe co-nieco

Koleżanka od której dostałam ten przepis, zrobiła sernik na bazie herbatników i też był pyszny.