Kolejny pomysł na pyszne ciasto bez proszku do pieczenia lub sody. Tarta z ulubionymi owocami, do tego budyń zamiast kremów – proste i skuteczne.

Tarta z budyniem, jabłkami i wiśniami

Składniki:

Ciasto:

200g masła lub margaryny

100g (ok. 1/3 szkl.) cukru

1 żółtko

1 łyżka śmietany 12%

250g (ok. 1,5 szkl.) mąki krupczatki

Dodatki:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy (duży – na ¾l mleka)

¾l mleka do budyniu i ewentualnie cukier (jeśli budyń jest niesłodki)

jabłko

wiśnie bez pestek

migdały w płatkach

1 łyżka masła

2-3 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

Tarta z budyniem, jabłkami i wiśniami

Tarta z budyniem, jabłkami i wiśniami

Wykonanie:

Ugotować budyń wg. instrukcji na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą na tyle ściśle, żeby nie dopuścić do powstania tzw. kożucha na powierzchni budyniu.  Odstawić do wystudzenia.

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Najwygodniej jest użyć do tego celu miksera kuchennego. Gdy składniki się połączą w gładką masę zawinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.30 min.

Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Najlepiej zrobić to kładąc ciasto między dwa kawałki folii spożywczej posypanej mąką – łatwiej rozwałkować i łatwiej przenieść na foremkę.

Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty – dno i brzegi. Wystających kawałków nie odcinać – można je zawinąć na wierzch. Jeśli oderwał nam się kawałek można wyciąć z niego foremkami dowolne kształty i ułożyć na wierzchu.

Tarta z budyniem, jabłkami i wiśniami

Tarta z budyniem, jabłkami i wiśniami

Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń. Położyć następną warstwę – pokrojone cząstki jabłek, trochę wiśni. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Posypać całość cynamonem i płatkami migdałów.

Wierzch przykryć wyciętymi kształtami lub wystającymi fragmentami ciasta. Całość posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem brązowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210C i piec ok. 35-45min.