Kolejny pomysł na pyszne ciasto bez proszku do pieczenia lub sody. Tarta z ulubionymi owocami, do tego budyń zamiast kremów – proste i skuteczne.
Składniki:
Ciasto:
200g masła lub margaryny
100g (ok. 1/3 szkl.) cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 12%
250g (ok. 1,5 szkl.) mąki krupczatki
Dodatki:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (duży – na ¾l mleka)
¾l mleka do budyniu i ewentualnie cukier (jeśli budyń jest niesłodki)
jabłko
wiśnie bez pestek
migdały w płatkach
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ugotować budyń wg. instrukcji na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą na tyle ściśle, żeby nie dopuścić do powstania tzw. kożucha na powierzchni budyniu. Odstawić do wystudzenia.
Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Najwygodniej jest użyć do tego celu miksera kuchennego. Gdy składniki się połączą w gładką masę zawinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.30 min.
Wyjmujemy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Najlepiej zrobić to kładąc ciasto między dwa kawałki folii spożywczej posypanej mąką – łatwiej rozwałkować i łatwiej przenieść na foremkę.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty – dno i brzegi. Wystających kawałków nie odcinać – można je zawinąć na wierzch. Jeśli oderwał nam się kawałek można wyciąć z niego foremkami dowolne kształty i ułożyć na wierzchu.
Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń. Położyć następną warstwę – pokrojone cząstki jabłek, trochę wiśni. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Posypać całość cynamonem i płatkami migdałów.
Wierzch przykryć wyciętymi kształtami lub wystającymi fragmentami ciasta. Całość posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem brązowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210C i piec ok. 35-45min.
Najnowsze komentarze